Hjem

Religionsstridigheder igen

Som ateist er det af og til forunderligt, når nogle kristne her i landet farer i kjole og krave, eller hvad de nu ifører sig. For tiden er det så Jim Lyngvild, der blandt andre kendte har iklædt kulturministeren fuldt hippievølveudstyr. Det er næppe særligt autentisk, men det ser faktisk interessant ud.

Men da kulturministeren også er kirkeminister, er dette visse kristne en vederstyggelighed. Herlige ord som okkultisme, djævelskab og hedenskab farer som bandstråler fra deres munde. For at understrege pointen fremhæves Grundlovens ord om religionsfrihed, for der står ikke noget om religionsLIGHED. Der er forskel på hedenskab, vantro og den rigtige tro.

Men hvad består den forskel mon i? Altså religion er vel overtro uanset hvad? Er aser mere udtryk for overtro og okkultisme end jomfrufødsler, spadseretur på vandet og genoplivning af kadavere? Der er en del henvisninger til hemmeligheder i Det Nye Testamente, altså også noget okkult. Den sande religion er åbenbart den statsautoriserede overtro.

Grundlovens forrang til kristendommen er §4, "Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan." Det er meget specifikt, den katolske kirke og de græsk-ortodokse er ikke gode nok i det selskab. Andre kristne retninger er lige så andenrangs som f.eks. asatroende. Det gælder f,eks, de reformerte, calvinister og presbyterianere – og andre, som ikke lige ligger under Luthers religiøse afkom. Det synes som om, kun den danske folkekirke er den sande lære – her i landet. Og dens forrang består i, at regenten skal være medlem, at nogle udgifter til løn finansieres over skatten, også af os vantro. Og så den forunderlige detalje med fødsler, der vist stadig skal over kirken via ministerialbogen.

Men hvad er det egentlig, der gør netop den danske autoriserede kirke så speciel i forhold til andet? Lønregnskab og paragraffer? En særlig sen åbenbaring? Herrens personlige medvirken under affattelsen af grundloven i 1848-1849 (i modsætning til den anglikanske catholicism light-variant)?