Hjem

Moderne museer?

Jeg vågnede fra en ond drøm forleden: Politikerne havde endnu en gang besluttet, at de gammeldags museer var alt for dyre, og at pengene kunne bruges bedre på skattelettelser. Så man havde besluttet at omfavne den moderne teknologi helt og fuldt.

Alle betydelige udstillede genstande skulle 3D-skannes i høj opløsning. Disse 3D-gengivelser ville så, mod et meget beskedent beløb, blive gjort tilgængelige på ”nettet”, så folk kunne gå rundt i Virtual Reality og se på genstandene fra alle vinkler – uden at blive generet af kustoder eller andre museumsgæster og uden at behøve rejse til de byer, hvor museerne lå.

Museerne kunne derpå lukkes, bygningerne eller grundene sælges til spekulanter, der ville bygge højhuse med caféer i stueetagen. Og alt skramlet på museerne kunne bortskaffes. De bedste genstande skulle sælges til saudiske prinser og andre rige folk, der forstod at værdisætte dem. Personalet, herunder alle forskerne, kunne fyres. Og de mange penge, man kunne spare eller få ind, skulle naturligvis gå til skattelettelser (og refusion af udbytteskat). Det gamle lort, der ikke kunne sælges, skulle bruges som opfyldning under nye motorveje.

Og så var det, jeg kom i tvivl om, det nu også havde været en drøm?