Hjem / Anmeldelser, Diverse / The Golden Legend, dårlig udgave

The Golden Legend, dårlig udgave

The Golden Legend (Aurea Legenda), Volume II

Jacobus de Voragine, translated by William Caxton

Benediction Classics 2010, ed. F.S. Ellis

 

Kort: Jeg kunne ikke finde Volume I, og nu har jeg ikke lyst til at lede efter det.

Den Gyldne Legende er en samling meget opbyggelige helgenlegender og genfortællinger af udvalgte bibelstykker (tilføjet en hel del har jeg på fornemmelsen). Jacobus var ærkebiskop i Genua i det XIII århundrede og skrev bl.a. dette meget kendte værk. Han har ikke ry for at være korrekt i detaljerne, men det er også svært med helgenlegender. Caxton var på sin side den første engelske bogtrykker, som altså også befattede sig med oversættelser. Sproget er derfor ikke helt moderne, selv om stavemåderne synes moderniserede. Der et en ordliste bagi, men den er utilstrækkelig. Her hjælper Gyldendals Røde ikke det mindste, heldigvis havde jeg en af Oxford-ordbøgerne (den med billeder), som kan forklare, at der f.eks. med ”invention” ikke menes ”løgnehistorie” men ”fund af en helgens levninger”. Nå, det havde jeg nu også på fornemmelsen.

Jacobus begynder som regel hver helgenbeskrivelse med at forklare, hvad personens navn betyder. Som regel er disse udlægninger helt hen i vejret, hvad han som kyndig i græsk og latin må have vidst. Men det er vel en form for prædestinationslære.

Jeg er ikke sikker på, at jeg vil kalde fortællingerne lige opbyggelige. I det III århundrede var cølibatet vist ikke fremherskende, så at præsterne skulle være gået SÅ meget op i det, forekommer tvivlsomt. Især når det angår DERES EGNE døtre. En af dem er så from, det er Skt. Hilarius, at han mens hans datter er besat af Jesus, finder det opportunt at bede Herren om at ekspedere hende, før hun ombestemmer sig. Da konen forståeligt nok bliver bedrøvet over datterens død, beder Hilarius Herren om også at ekspedere hende. Fiat voluntas tua! Det er det rene Jonestown. En anden helgen, Skt. Sebastian, foranstalter efter sin død en større pestepidemi for at få opstillet et alter til ære for sig selv. Jøder er generelt nogle ringe mennesker, hvis ikke de omvender sig. Det gør de som regel – heldigvis. Thi ellers skal de ligge i de næstdybeste hul i Helvede, kun de falske kristne ligger dybere.

Men bortset fra det er der en del gode historier, som det er rart at kende nærmere. Når jeg ikke vil lede efter Volume I (i hvert fald ikke fra det forlag), så er det fordi det er det ringeste bogarbejde, jeg nogensinde har set. Tilsyneladende er den moderne udgave skrevet på maskine og kørt ind via et OCR-program – uden det mindste tilløb til korrekturlæsning. Bogstaverne I og l skifter i flæng, punktum forbyttes med komma og store tekststykker mangler, som regel midt i et ord. Det er skændigt, F.S. Ellis burde piskes med skorpioner! Det er næppe den gode Caxton, der har skylden for dette.Senest opdateret (Torsdag, 19. december 2013 19:08)