Hjem / Gamle posts

Århus - eller Aarhuus?

Lilliputmetropolen Århus skiftede ved årsskiftet stavemåde til at bruge gammeldags dobbelt-a i  stedet for det normale bolle-å. Fidusen skulle være en bedre international placering.

De fleste sprog, bortset fra engelsk, der har defineret sig som normalen, har specielle tegn i deres version af alfabetet. Ingen andre steder end Danmark ville man bryde sig om at droppe ens egne tegn. Man er måske stolte af dem. Nogle steder, tyrkisk Kurdistan, risikerer man fængsel for at bruge dem.

Men i Danmark, i hvert fald i Århus, skammer man sig over disse specielle danske tegn: æ, ø og å. De er bondske og nationalistiske.  Yderligere er bolle-å officielt af nyere dato (1948), selv om det har været i brug længere blandt progresive skribenter. Så Århus blev til Aarhus. Kunne man tilsvarende forestille sig München, Göteborg eller Düsseldorf skifte navn for at tækkes amerikanere? Højst ville man lave en henvisningsside på Internettet af hensyn til dem, der havde svært med de nationale bogstaver.

I Århus har man en statue for en bormester, Bernhardt Jensen, der gjorde en stor indsats for cyklismen i byen. Han er selvfølgelig afbilledet med en cykel. Kunne man forestille sig Waammen afbilledet med et dobbelt-aa om 50 år?

Senest opdateret (Søndag, 29. maj 2011 15:19)