Hjem

Hvis nu - be prepared!

Man kan lege med tanken om, hvad der kunne være sket, hvis nogen havde gjort noget andet, engang det gik rigtigt galt. Man kan gøre det ret kynisk.

Vi ved alle, at Titanic var en katastrofe, fordi der ikke var redningsbåde nok. Hvis vi nu antager, at en eller anden ingeniør havde insisteret på, at Titanic skulle have rigeligt med redningsbåde, ikke kun det lovfastsatte minimum. OG hvis vi nu antager, at udkiggen Fredrick Fleet havde haft en natkikkert, OG han havde set isbjerget i tide OG styrmanden William Murdoch havde fået drejet af i tide. Hvis vi antager det, SÅ havde den ingeniør, der havde brugt en masse penge på unødvendige redningsbåde været kendt hos White Star Line som ham, der frådsede med pengene. Vi kan også med næsten absolut sikkerhed antage, at et andet skib så på et senere tidspunkt havde smadret ind i et isbjerg, og en masse mennesker var omkommet, fordi der manglede redningsbåde. Katastrofen med Titanic var ikke uforudset, den var beskrevet ikke helt ved siden af i historien Futility, or The Wreck of the Titan fra 1898.

I dag mangler vi ikke redningsbåde men »personlige værnemidler«, der skal beskytte læger, plejepersonale og mange andre mod smitte og mod at give smitte videre. At der ville komme en pandemi, som ville have voldsomme konsekvenser, var forudset, både af fagfolk og af dommedagsforfattere. At man ville få behov for værnemidler (og meget andet) var til at forudse. Det ukendte var tidspunktet og omfanget. Og nu står vi og mangler de »redningsbåde«, som alle vidste, ville blive nødvendige en dag. Men man har atter sparet pengene. Og hvad der er sparet, er andres problem.

Pessimister har den fordel, at de forbereder sig på det værste – uden nødvendigvis at forvente det værste. Lige nu savner vi de pessimister, der sikkert engang var ansat hos sundhedsmyndighederne.