Hjem

Dagens krise

Det Internationale Samfund (hvilket forunderligt ord) har problemer. Har atter problemer. De undersåtter, der forventedes at applaudere de store planer og at spænde livremmen ind, for at samfundet kan realisere dem, protesterer.

I Frankrig har demonstranter under navnet De Gule Veste demonstreret og af og til hærget i efterhånden lang tid. Macrons pragmatiske folkefællesskab styret af de meget rige, med råd til luksus, er ikke populært og har aldrig været det. Pressen lader formode, at de dirigeres af mørke kræfter. Nogle af dem skal efter sigende være racister, der er vrede over de mange flygtninge og indvandrere. Andre skal være tilhængere af konspirationsteorier. Ja, nogle af dem skal være flat-earthers! Man kan indimellem tvivle lidt på, om der er noget EU tilbage, som Storbritannien kan melde sig ud af. 

I USA er det et par år siden, at den meget højreorienterede og noget impulsive rigmand Donald Trump overraskende blev valgt til præsident. Også her nævnes mørke magter som forklaringen. De mørke magter antages at bo i Kreml. At Hillary Clinton omtalte Trumps vælgere som »deplorables« og i øvrigt var mindst lige så meget »rig overklasse« som Trump (men ude af stand til at snobbe nedad), havde ingen betydning.

Briterne stemte næsten lige så overraskende for at skride fra det herlige folkefællesskab EU. Fuldkommen ulogisk. De sædvanlige mørke magter har helt sikkert også her drevet deres forbryderiske spil. En krise er bestilt, et omvalg forberedes. Uanset EU-landes individuelle interesser, skal Brexit ende mest muligt katastrofalt. EU er åbenbart så herligt, at rockermetoder er nødvendige for at holde sammen på resterne.

Tyske politikere blev hacket og fik følsomme oplysninger spredt ud over internettet. Igen var skumle magter uden al tvivl på spil, muligvis i samarbejde med nazister. Her viste de sig dog at være en enkelt, ung tysker. Uden nogen speciel viden om computere. Men det har ikke ændret på den globale enighed om, at Putin står bag. Måske har han denne gang benyttet sig af fjernhypnose? Man ved aldrig med russere.

I Ungarn og Polen findes regeringer, der er ekstremt højreorienterede. Hvor angreb på anderledes tænkende, ateister, seksuelle eller etniske minoriteter er den nationale norm. Det er ikke noget nyt, men i den periode, hvor det fortrinsvist gik ud over kommunisterne, var der ingen i »Det Gode Selskab«, der havde ondt af dét. I Ukraine blev en rig præsident erstattet af en anden rig præsident, ved et kup hjulpet på vej af USA og regulære fascister. Men lige her fokuserer man i stedet på Ruslands forbindelser med den forrige regeringsklike.

Anstændige mennesker opfordrer igen og igen til, at vi slutter op om de demokratiske europæiske ideer. Om samarbejde. Om en fælles indsats mod forurening og den globale fattigdom. Som mest er en virtuel indsats.

Og så er det altså, at nogen bliver utilfredse, når det tilsyneladende betyder, at de fattige skal blive fattigere og de rige rigere. EU, de krystalliserede europæiske ideer, synes bygget på skattefiflerier og svindel. De mange »friheder« synes at bestå i angreb på fagforeningerne og overenskomsterne for at sikre en fælles, lav løn i EU. Demokrati er underlagt økonomien. Fornuft er underlagt bureaukratiet. Effektivitet er underlagt Gloire, udtrykt i det tåbelige rejsecirkus mellem Strasbourg og Bruxelles. Planlægning er underlagt centralisering. Miljø er underlagt rentabilitet. Garneret med pompøse taler og svulstige sange. »Parlamentet« har ikke ret mange beføjelser, det kan ikke stille lovforslag, og det skal godkende EU's tvivlsomme regnskaber, for ellers vanker der ingen penge til parlamentarikerne.

Når folk protesterer, på forskellige måder, mod resultaterne af tøjlesløs liberalistisk kapitalisme, så er svaret fra eliten – mere endnu af samme slags.