Hjem

Bare fordi?

Det er underligt med krigen i Syrien. Hver gang det går rigtigt godt fra Assads regeringsstyrker, som nu hvor man indtager et område, der hidtil har været holdt af oprørsstyrker (Vestens Venner al-Qaeda og dem der er endnu værre), så smider han en enkelt bombe med giftgas. Så han kan få noget dårlig presse og USA kan blive nødt til at markere »en streg i sandet«. Ikke så meget giftgas at det har nogen militær betydning. Og i øvrigt var slaget allerede vundet.

Socialdemokratiets Hækkerup har allerede krævet militær gengæld (med gloser om USA, som burde få tænkende mennesker til at rødme). Israel har allerede hævnet sig, antager man. Men Trump er denne gang lidt i tvivl om, hvem han skal vende hævnen imod. BBC omtaler giftgasangrebet med ordet »alleged« (påståede).

Der er efterhånden mange parter, der roder rundt i Syrien, så at Trump bliver usikker, er ikke underligt. Det er måske forunderligt, at den mand kan tvivle, altså tænke (bare lidt). At BBC heller ikke kan se den indlysende bagmand, er da en begyndelse. Blev der brugt kemiske våben? Var det (i givet fald) klorgas eller sarin eller noget helt tredje? Hvem havde interesse i det? Hvem havde mulighederne? Hvem stod bag?

Automatisk at give Assad og russerne skylden er en logik, der hører hjemme i Hollywood, hvor kejser Palpatine fra Star Wars altid er parat til noget vanvittigt og selvødelæggende bare for at vise publikum, hvor ond han er. Rigtig krig er ikke en film. Selv den værste forbrydelse skal have et formål.