Hjem

Sidste

Populære

RostaVinduet - Forsiden

Aarhus i det 21. århundrede

Aarhus kan nu prale af at være blevet (en) kulturhovedstad. I den forbindelse forventer man sig sikkert mange flere besøgende end før. Ellers giver det hele jo ingen mening, sådan rent økonomisk.

Det første, der skete, var, at klippekort blev afskaffet i tog og busser. Det var nu en landsdækkende beslutning, for når rejsekortet nu ikke har været nogen succes, så skal folk fandeme tvinges til at bruge det – eller nogen af de andre sære ersatz-udgaver af det simple kort af karton. De lokale skal nok klare sig, men kommer man fra Den Haag med toget for at besøge Aarhus (The Hamlet formerly known as Århus) og skal videre til en af forstæderne, så vil man måbende konstatere, at man skal have mønter frem for at kunne købe en busbillet. Danske mønter. Nå, problemet er ikke større end, at der står en billetautomat foran hovedbanegården, hvor man med betalingskort/kreditkort kan købe en billet og komme afsted. Det sjove indtræffer, når man står i f.eks. Skejby og vil tilbage til centrum. For dér er ingen billetautomater til kort. Oprindelig var det meningen, at billetautomaterne i busserne også skulle kunne bruges med betalingskort, men det kunne man aldrig få til at fungere, så hullet til kort blev plomberet med en metalplade. Men klippekortene, den enkle succesoplevelse, røg altså ud alligevel forleden.

Står man på banegården og trænger til at sidde lidt, så vil man opleve, at de fleste bænke er fjernet, da man nedlagde ventesalen og erstattede den med en kafé. Jeg går ud fra, at man ikke er velkommen, hvis man ikke køber en kop kaffe (af de underbetalte ekspedienter?)? Ellers må man kæmpe om de måske 15 pladser, der er tilbage til gratis afbenyttelse.

Læs mere…

 

Data wants to be - in Fort Meade!

I know what you did last summer
 

Moderne dæmonologi

Det, som med et engelsk-amerikansk udtryk kaldes The Establishment, har den seneste tid taget imod en del slag. Briterne stemte for at forlade EU, selv om de havde fået at vide, at det skulle de ikke. Danskerne ville til gengæld ikke indvikles i EU's politi og retsvæsen, nej tak! I mange andre lande i EU rumler det i protest over EU, EU's politik og de noget ophøjede politikere og embedsmænd der. Amerikanerne valgte en noget anløben person med sexchikane, underbetaling og andre farverige bedrifter på CV'et til præsident (han var ikke den første). Godt nok diskuteres det ivrigt, om amerikanerne faktisk stemte på Trump (takket være en lav valgdeltagelse og et bevidst kompliceret valgsystem kan ingen hævde, at Trump har nogen enorm opbakning blandt vælgerne), men Trump vandt altså. Hans valg blev opfattet som den forarmede middelklasses og underklassens oprør mod de rige. Trump er altså også en fast del af ”de rige”, så nogen revolution er det altså ikke.

Tidligt under valgkampen var der nogen, der hackede det demokratiske partis servere, især mailserverne. Kompromitterende oplysninger herfra blev derpå lækket til medierne, hvilket bestemt ikke har gavnet Hillary Clintons kampagne. Donald Trump fik godt nok også en hel del møg kastet efter sig, men det stammede altså ikke fra nogen hacking af servere. Clinton havde med sin udprægede arrogance dog også selv skadet sin kampagne.

Læs mere…

 

Hate speech

Hvis man i større omfang udtaler sig negativt eller ligefrem hadefuldt om særlige grupper af mennesker som for eksempel afrikanere, jøder, rumænere, homoseksuelle, muslimer (eller hvem man nu har set sig ond på), så er det hate speech. Også på skrift. Om det er strafbart, afhænger af den lokale lovgivning og formen på ens ”udfald”. Er der tale om trusler eller opfordringer til mord og anden vold? Er der tale om systematisk forhånelse eller smædekampagne? Er det henvendt til ”offentligheden”? Men selv om man ikke overtræder nogen lov, kan man nemt blive bannet på flere af de ”sociale medier”.

Men nu har en ny gruppe af ofre for hate speech så meldt sig. Det er en gruppe, der er meget sårbar for kritik og som følgelig er blevet noget ømskindede. Er der tale om en hidtil overset seksuel minoritet?

Læs mere…

 

Gode råd

I always pass on good advice. It is the only thing to do with it. It is never of any use to oneself. Oscar Wilde

Ovenstående gode råd (!) er ikke helt ved siden af, og jeg tænker tit på den udtalelse, når en eller anden tåbelig disput om computere på internettet ender med gode råd til en idiot – dvs. gode råd til mig.

Jeg må med beklagelse sige, at jeg ikke har skrevet de mange gode og fyndige råd ned, så det følgende er kun de få af dem, jeg stadig kan huske. De gives hermed videre i det fromme håb, at andre kan bruge dem til noget, for jeg kunne ikke.

Læs mere…

 

Transportfradraget

Det er vel nok herligt, at det nu bliver billigere at køre med kollektiv trafik – for jeg kan se, at transportfradraget er blevet formindsket, fordi det nu er billigere at køre på arbejde. Eller – er der noget, jeg har misforstået?